MERTSI LANKI "Pyrkimys oikeamielisyyteen tuottaa mielenrauhan"

Suomi Kreikan kaltaisessa tilanteessa jo vuonna 2019?

2009 keväällä Suomen valtionlaina oli 53 miljardia euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että per capita lainaa oli n. 10.000 euroa. Kaksi vuotta myöhemmin lainasumma oli noussut jo 79 miljardiin euroon, eli jokainen Suomen kansalainen, vauvasta vaariin, oli nyt velkaa n. 14.800 euroa. www.velkakello.fi

Kuten me kaikki tiedämme, Kreikassa on menossa jännittävät ajat. Maa on velkaantunut jo lähes piripintaan ja ehkä ylikin. Valtionvelkaa jokaisella Kreikkalaisella on 31.000 euroa. Lisäksi maassa on suurlakko ja osa ateenalaisista barrikadeilla.

Mutta, mitä tarvitaan jotta Suomen valtio olisi samassa tilanteessa? Kuinka kaukana itse asiassa olemme Kreikan kaltaisesta katastrofista?

Valtionvarainministeriön skenaarion (huonoin/pahin ennuste) mukaan Suomen valtio on velkaa 117 miljardia euroa vuonna 2015. Tämä tarkoittaa, että olisimme tuolloin vuonna 2015 velkaa per capital 22.000 euroa. Jos tätä samaa velkaantumisvauhtia jatkettaisiin, tuo 31.000 euroa per kansalainen saavutettaisiin vuonna 2019/2020, eli n. kahdeksan – yhdeksän vuoden päästä. Tämä myönteinen kehitys tietenkin vaatisi sen, ettei mitään ikäviä finanssikriisejä tai muita fataaleja yllätyksiä maailmantaloudessa ilmenisi.

Mutta, jos velkaantuminen jatkuisi saamaa tahtia kuin viimeiset vuodet, tarkoittaisi se sitä että olisimme samassa tilanteessa kuin Kreikka (velkaa 31.000 euroa per capital) jo vuonna 2019. Eli n. kahdeksan vuoden päästä.

Suomen valtio on pahassa velkakierteessä, ja Suomen päättäjät ovat kovin neuvottomia. Kaikenlaisesta pelottelusta, uhoamisesta ja kovaäänisestä möykkäämisestä huolimatta.

Silti, yhä useampi on uskaltanut jo kertoa totuuden:

Kukaan meistä ei osaa sanoa, mille pohjalle Suomen tulevaisuus pitäisi rakentaa. – Sixten Korkman

***

1980 luvulla harjoitetun väärän rahapolitiikan, vahvanmarkan politiikan seuraukset olivat koitua katastrofiksemme. Nyt olemme vuorostamme ymmärtämättömyyttämme sitoutuneet toimimattomaan yhteisvaluuttaan, euroon. Jokaisen meistä on nyt viimein korkea aika ääneen tunnustaa, ettei nykyisen kaltainen rahaliitto toimi!

***

Me Suomalaiset olemme aina pärjänneet, ja tulemme jatkossakin pärjäämään, kunhan muistamme vain pysyä rehellisinä. Meidän tulee olla nyt, tässä tilanteessa todellakin kaukaa viisaita!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (106 kommenttia)

Käyttäjän lenkki6 kuva
Tapani Niemi

Ei meillä tuollaisia huolia ole.

Viimeistään 2017 me alamme saada mahtavia lainanlyhennyksen takaisinmaksuja Irlannilta, Portugalilta ja Kreikalta. Islantikin rahtaa meille troolarikaupalla velanmaksujaan takaisin. ei meillä huolta ole.
Lisäksi korkoa korolle tulee miljarditolkulla. Italiakin tulee vielä mukaan.
Kuten vanha hallitus perusteli: "hätälainat muille EU-maille ovat hyvää sijoitustoimintaa".

Vai eikö...valehdellaanko meille?

On vaan kumma kun valtionvarainministeriön kokkareukot laskelmistaan ovat nämä tulot jättäneet kirjaamatta, aivan kuin ei niitä saataisikaan. Miksi he jättävät nämä ruhtinaalliset tulomme laskematta ennusteisiinsa mukaan???
Ei kun vippiä vaan ottamaan Suomelle niin kauan kuin lainakorko meille on halpaa.

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

Sarkasmi on piilotettua vihaa. Mutta, onko mielestäsi muuta tehtävissä kuin nyrkin puristelu?

Käyttäjän lenkki6 kuva
Tapani Niemi

On tietysti jotain tehtävissä. jos jokin asia menee päin peetä se tulee lopettaa ja aloittaa jokin muu, kuten elävässä elämässäkin.
On keinoja jos vaan on halua.

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

Yes, there are two paths you can go by, but in the long run
There's still time to change the road you're on. - "Stairway To Heaven", Led Zeppelin.

Neuvostoliittoakin pitkitettiin, lopulta se kaatui omaan mahdottomuuteensa.

Käyttäjän lenkki6 kuva
Tapani Niemi

Eikös se Neuvostoliitto joutanut kaatuakin. Pitääkö meidänkin mennä niin pitkälle EU:n kanssa.

back in us...back in U.S.S.R
the B.

I aint nothing but the hounddog, cryin all the time
E.P.

I'll newer fall in love again
T.J.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Juuri nyt me emme voi tehdä muuta kuin katsella lentokoneen ikkunasta ulos tietäen, että rikkoontunut automaattiohjaus on päällä, ohjaamon ovi lukossa, miehistö torkuilla ja Alpit edessä.

Alpit ei siirry, eikä automaattiohjauskaan itsestään korjaannu. Voimme siis vain toivoa, että miehistö herää ennen rysähdystä. Kaksi suorempiselkäistä vasemmistoliittolaista on ilmoittaunut heränneensä ja kapteenilla itse alkaa vekkari piristä viimeistään muutaman muunkin alkaessa epäillä miehistön toimivuutta. Siihen ei vielä riittänyt Kreikka I ja II, Irlanti I ja Portugali I. Mutta tuossa kun Portugali II ja Kreikka III tulevat eteen niin josko sitten reitinvalintaan tulisi muutoksia?

Voi tässä vielä käydä niinkin, että Saksa jättää tämän leikin kesken ennen aikojaan. Jonkin verran - aivan perusteltuja - väitteitä siitä on toki kuulunut, ettei Saksa luovuttaisi sen joutuessa pääomittamaan omia pankkejaan. Toisaalta saksalaispoliitiikkojen on helpompi myydä kansalle ideaa, että pelastetaan omat pankit eikä esim. kreikkalaisia. Sen aika tietysti voi olla ohitse, mikäli Saksan vientiluvut sakkaavat: sitten ei Saksallakaan olisi juuri varaa lähteä litomaan eurosta.

Todennäköisimmin oletan, että EKP hommailee holveihinsa lähes kaiken tämän roskan, mitä Euroopassa pyörii - ja tehtailee sitten sen verran euroja. Kyllähän siinä euron arvo romahtaa, ja voidaan vain toivoa ettei Weimariksi mene.

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

"Voi tässä vielä käydä niinkin, että Saksa jättää tämän leikin kesken ennen aikojaan."

- Kyllä, Saksa tässä toimii laivan kapteenina. Ja hyvinhän heillä menee, mm. suoritetun sisäisen devalvoinnin ansiosta tavara ja palvelut liikkuvat, vienti vetää. Saksalle tilanne olisi vallan mainio ja mieluinen, elleivät omien pankkien taseet olisi nyt vaarassa. Mutta kyllähän emumaiden valtioden budjettileikkaukset ja velkaantumisen hillitseinen tulevat näkymään myös Saksan viennissä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Saksan merkittävä vientialue on euroalue, osittain siitä syystä, ettei valuutan vahvuus sotke niin pahasti kuvioita. BKT-kirjoituksessani esitin melko tyhjentävästi miksi Kreikan BKT itse asiassa nousi tämän vuoden 1. kvartaalilla. Tästä syystä pahoin pelkään Saksan oman BKT:n kärsivän. Hulttiomaissa ollaan ajamassa itsemurhaisia kulukuureja ja syytä on paremminkin pärjänneiden euromaiden tarkistella budjettejaan - eritoten, kun rahaa tungetaan näiden hulttiomaiden kassan kautta eurooppalaisille, ylipöhöttyneille pankeille.

Tärkeä seuraus tästä on se, että Saksan pitää ruveta etsimään vientimaita Euroopan ulkopuolelta. Kiina on toiminut yhtenä ehdokkaana, mutta saksalaiset ovat aivan syystä huolissaan Kiinan tekijäinoikeusasioissa. Kiinaa pidän myös aivan järjettömänä kuplariskinä ja Kiinan keskushallinnon toimet saada jo ylikuumentunutta talouttaan vakaaksi voivat jo olla liian myöhäisiä liikkeitä. Lähiajat kertovat. Erityisesti Kiinan pienet ja keskisuuret yritykset ovat minulla tarkkailun alla.

Saksan mahdollinen sakkaaminen ei välttämättä näy vielä ennen loppuvuotta. Nyt euroalueen hyytymään päin oleva vienti täyttää varastoja, mutta ei niitäkään täytetä iäisyyksiä.

Suomen ongelma on Saksan kanssa prikulleen samansuuntainen. Kun euroalue ei vedä niin kaupankäyntiä on tehostettava muiden maiden kanssa. Onneksi tuossa on sopivana kumppanina rakas Ruotsi ja Venäjäkin on ihan tuossa rajan takana. Sieltä tuodaan paljon energiaa, joten sinne pitäisi pystyä myös jotain viemäänkin. Raaka-aineiden hinnat sotkevat kuitenkin pahasti meidän mahdollisuuksiamme.

Näistä syistä johtuen pidän unelmanhöttöisiä "itsestäänselviä" talouskasvuennusteita hieman arveluttavina, ja jos niiden pohjalta tehdään budjetit ja lapioidaan rahaa hulttiomaille niin meillä on edessä vähintäänkin mielenkiintoiset, joskaan ei ruusuiset oltavat.

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

Kyllä, olen samaa mieltä kanssasi, että Suomen tulisi edelleen tehostaa vientiään lähimaihin, Ruotsiin, Venäjälle. Venäjänviennissä meitä on kuitenkin vastassa mm. erilaiset EU-kiintiöt. Samoin Venäjän kuulumattomuus WTO:n rajoittaa mahdollisuuksia.

Meidän olisi myös löydettävä suurempi vaihde suhteessa kehittyvien talouksien, mm. Kiina ja Intia vientiin. Kehittyvät, kasvavat taloudet ovat juuri se potentiaali, johon Suomalaisten tulisi jatkossa kasvavassa määrin keskittyä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ja mikäli kauppapuoli ei ota pikaisesti tuulta purjeisiinsa niin meillä on edessä kaksi vaihtoehtoa siltikin:

1) Hankkia investointeja. Tässä tietysti yritysveroasteen laskeminen ja muut "koiruudet" ovat hieman närkästystä aiheuttavia - naapurien mielestä. Toisaalta niin meiltä kuivui käytännössä laivanrakennus, kun muut euromaat pisti julkista rahaa tukiin. Pieni tai olematon tuki määrää kuitenkin meidät ottamaan "halvat ukot" esim. Itä-Euroopasta tekemään duunit, ja valtiolle jää luu vetävän käteen. Sisäinen devalvaatio taas on myrkkyä jo ihan kotitalouksien velkaantumisastetta katsottaessa. Siihen tulisi kiinnittää enempi huomiota. Voidaanko rakentaa niin paljon, ettei seinät maksa koko elämää? Nyt lainaa takaisinmaksavat näkisivät tippuvien kiinteistöjen markkinat, pankit olisivat ihmeissään - lisää pitäisi saada rahaa kaupaksi ja vastavuoroisesti juuri yksityistä velkaantumista pitäisi suitsia. Melkoinen dilemma. Riittääkö kämppien korkovähennysten asteittainen poisto näin löyhällä aikataululla? Minusta ei, ja sisäinen devalvaatio tarkoittaisi myös selkeästi halvempia asuntoja. Sen olisi pakko.

2) Vähentää julkista kulutusta. Kyllä byrokratiaa maassamme piisaa. Tietty vähätuloisilta jos viedään palveluita niin huonosti käy. Haluammeko tänne esimerkiksi kouluttamattomia? Tai sosioekonomistisella mittapuulla heikommin menestyvät sairastelemaan terveydenhoidon laiminlyönnillä? Voisiko niiltä ökyrikkailta vaatia hieman isompaa osallistumista, vai kaikkoaako kaikki rajojen taakse? Mutta jos isänmaallisuus on siitä kiinni, ettei puolen miljoonan nettovuosituloista voi hieman talkoohengessä osallistua kohdennettuihin palvelumaksuihin enempi niin samahan se on sitten vaikka pamautettaisiin koko maa saman tien meren pohjaan. Ei sellainen kansakunta saakaan selviytyä.

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

Henri, "kauppapuolen" on onnistuttava. Mikään muu ei riitä, muu on näpertelyä.

1) Hankkia investointeja. Suomalaista rahaa löytyy käteistileiltä n. 70 - 80 miljardia euroa. Työeläkevakuutusrahoja on erilaisissa sijoituksissa (ympäri maailman) n. 130 miljardia euroa. Eli, kyllä meillä pääomia löytyisi, parisensataa miljardia ihan omastakin takaa. Mutta ongelmana onkin, ettei raha ja yritystoiminta/uusien työnantajien synnyttäminen kohtaa. Ongelmana on, ettei Suomeen haluta (eikä osata) synnyttää näitä 100.000 uutta työnantajaa.

2) Vähentää julkista kulutusta. Kyllä, byrokratian vähentämistä voidaan jatkaa. Ja, se väheneekin automaattisesti sitä mukaa kun suuret ikäluokat eläköityvät.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

http://www.bloomberg.com/news/2011-07-01/european-...

Euroalueen teollisuuden ostopäällikköindeksit laskussa, tosin vielä niukasti kasvun puolella. Arvelin tuossa aiemmin, että varastoja voidaan täyttää vielä ja saada sitä kautta esim. Saksan BKT näyttämään kohtuulliselta.

Minne myydä, kun joka puolella kiristellään vyötä? Kreikan tuonti on jo olematonta ja niin käy muihinkin maihin, kun mikään ei mene kaupaksi.

Investointeja saisimme varmasti laskemalla yritysveroa. Onhan Irlannillakin EU:sta poikkeava yritysvero? Tai jos me emme voi siihen vaikuttaa niin muita palkan sivukuluja karsimalla. Tällä hetkellä työnostajalle tulee maksettavan palkan lisäksi noin 75% lisäkustanteita. Niitä lisäkuluja pyöritellään eri virastoissa ja instituutioissa ja kaikki maksaa.

Meillä on riittävää virkamiesarmeijaa laatimaan esimerkiksi sukupuolikiintiöt. Usein uuteen virkaan astuessaan pitää joku kosmeettinen ohjeistus muuttaa saadakseen nimensä historiankirjoihin. Miksi tarvitaan lähes tusinan verran lupia ravintolan perustamiseen? Eikö yksi riittäisi?

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Kiitos hyvästä ja selkeästä kirjoituksesta. Miten asiaa voisi edistää konkreettisemmin ?

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

Suomeen tulisi luoda 100.000 uutta työnantajaa.

Käyttäjän lenkki6 kuva
Tapani Niemi

Se 100000 työnantajan luominen onnistuu vasta kun eroamme eurosta ja siirrymme takaisin markkaan sekä annamme sen devalvoitua kuten ennenkin teimme. Suhteet EU:hun voidaan hoitaa Norjan tapaan.

tapio oksanen

Eikös me voitaisi saman tien siirtyä takaisin Plootuun? Hoituisi talous vielä paremmin. Tai oravanhakoihin. Niistä tosin menee hedelmäpelit tukkoon.

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

Ainakin voisimme siirtyä bilateraaliseen (kahdenkeskeiseen)kaupankäyntiin monenkin valtion kanssa. Bittiraha korvaa kovaa vauhtia käteisen.

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

100.000 työnantajan luominen onnistuu kun kaikki; SAK, EK, MTK, suomenruotsalaiset haluavat vetää yhteen suuntaan. Toimia kokonaisvaltaisesti tämän maan asukkaiden parhaaksi.

Käyttäjän lenkki6 kuva
Tapani Niemi

Olet prikulleen oikeassa. vanha kolmikanta oli yhteiseen hiileen puhaltamista, siinä kaikki otettiin huomioon.
Nykyinen individualismiin ja multiliberalismiin pohjautuva järjestelmä johtaa tuhoon.
Jotain on muututtava.
Se ei ole rahakysymys vaan kysymys on halusta.

Taantumat ja nousut tulevat ja menevät yksi toisensa jälkeen riippumatta olemmeko eurossa tai ei.
Taantuma vaan on helpompi hoitaa omilla päätöksillä ja toimilla kuin jonkin isomman ehdoilla ehdoitta.

Anna-Leena Nieminen

"Taantumat ja nousut tulevat ja menevät yksi toisensa jälkeen riippumatta olemmeko eurossa tai ei."

Höpö höpö, eivätkä mene mistään riippumatta vaan suhdannevaihtelut aiheuttaa valtion systemaattinen väliintulo markkinaprosessiin. Lue tästä artikkelista miten:

4. Talouslamat: niiden syyt ja parannuskeinot

Jos et jaksa tai ehdi lukea koko artikkelia niin aloita n. artikkelin puolestavälistä, kohdasta:

"Onneksi kunnollinen teoria lamasta ja suhdannevaihteluista on olemassa, vaikkakin sitä yleismaailmallisesti lyödään laimin nykypäivän taloustieteessä..."

"...vanha kolmikanta oli yhteiseen hiileen puhaltamista, siinä kaikki otettiin huomioon."

Vanha kolmikanta on todellakin vanha eli täysin vanhanaikainen ja myös haitallinen systeemi. Ay-liike työmarkkinasääntelyineen mm. yleissitovuudellaan ja minimipalkoillaan aiheuttaa työttömyyttä.

Ay-liikkeeseen liittyy myös erittäin kyseenalainen ilmiö eli Insider-outsider-teoria:

"Ammattiliitoissa valta on sisäpiiriläisillä eikä työttömillä ulkopiiriläisillä (outsiders). Tästä syystä niiden kannattaa korottaa minimipalkkoja yli työn tasapainopalkan, jolla työn kysyntä ja tarjonta olisivat yhtä suuret, koska sisäpiiriläisenemmistö hyötyy tällaisesta ulkopiiriläisten jäädessä työttömiksi palkankorotuksen vuoksi. Tämä työttömyys on siis "tahdonvastaista" työttömien mutta "vapaaehtoista" ammattiliiton näkökulmasta"

Lainaus: http://liberalismi.net/wiki/Sis%C3%A4piiri

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

"Vanha kolmikanta on todellakin vanha eli täysin vanhanaikainen ja myös haitallinen systeemi. Ay-liike työmarkkinasääntelyineen mm. yleissitovuudellaan ja minimipalkoillaan aiheuttaa työttömyyttä."

- Näin on. Mutta ei se tarkoita tietenkään, että ryöstökapitalismi olisi mitenkään kannatettavaa, päinvastoin. Meidän tulee löytää tasapainotila. Tähän tarvitaan lisää kansallista säätelyä, ei EU-säätelyä.

Käyttäjän lenkki6 kuva
Tapani Niemi

Koska sinun Anna taloustieteen aapisesi on multiliberalismin pääoppeja kehoitan tutustumaan Karl Marxin Kansantalousteoriaan, osa 2. laman synty ja korrellatiivit.
Siellä hyvin havainnollisesti ja kansanomaisesti selitetään kapitalistisen järjestelmään suistuminen lamaan syineen ja erityisesti nousu- ja korkeasuhdanteiden syklisyys ja syyt, joista ne syntyvät.
Ay-liike on taas ollut, puutteistaan ja poliittisuudestaan huolimatta,se ainoa organisaatio, joka edes jollain tavoin on onnistunut jakamaan hyvinvointia mahdollisimman monille.
Se on edelleen ainut jarru, että meillä ei vahvemman ja häijyimmän etuoikeus ole toteutunut kaikessa karmeudessaan.
Koska ilmeisesti ihannoit atlantintakaista talousjöärjestelmää joka on jo johtanut siihen, että 20% kansasta menee nälkäisenä nukkumaaan ja 10% ei tiedä mihin menisi kun kodin kaltaista paikkaa ei ole,niin en sellaista tännekään kaipaa.

Olemme toki kovaa vauhtia menossa tuohon suuntaan mutta luotan kuitenkin ay-liikkeen voimaan ja haluun vastustaa sitä kehitystä.
Niinkuin tuossa aiemmin sanoin Suomi olisi erittäinkin kilpailukykyinen jos meillä maksettaisiin parin euron tuntipalkkoja. Sellaista yhteiskuntaa en kuitenkaan kannata, jätän sen sinulle.

Tässä lieenee juuri sinun, äärioikeistolaisen ja minun, vasemmistolaisen suurin ero.

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

"Ay-liike on taas ollut, puutteistaan ja poliittisuudestaan huolimatta,se ainoa organisaatio, joka edes jollain tavoin on onnistunut jakamaan hyvinvointia mahdollisimman monille."

- Tästä suuri kunnia Ay-liikkelle. Kiitos ja kumarrus! Mutta, mutta, silloin "ennen" elimme toisellaisessa maailmassa. Suljetussa maailmassa.

Tämä tosiasia tulee ymmärtää, ja totuus tunnustaa.

Olemme globaalissa taloussodassa. Jotta vasemmistolainen idea toteutuisi nykymaailmassa, ammattiyhdistysliikkeen tulisi olla globaali. Mutta tähän on pitkä matka, todella pitkä matka!

Pitää ymmärtää, että koneet ja tuotantolaitokset liikkuvat. Ne liikkuvat hetkessä sinne missä niiden on paras olla, tuottaa sijoitetun pääoman tuottoa.

Anna-Leena Nieminen

"Koska ilmeisesti ihannoit atlantintakaista talousjöärjestelmää..."

Amerikka-kortti nostettu, hehee :)

"kehoitan tutustumaan Karl Marxin Kansantalousteoriaan, osa 2. laman synty ja korrellatiivit.
Siellä hyvin havainnollisesti ja kansanomaisesti selitetään kapitalistisen järjestelmään suistuminen lamaan syineen ja erityisesti nousu- ja korkeasuhdanteiden syklisyys ja syyt, joista ne syntyvät."

No siinähän artikkelissa josta laitoin linkin edelliseen kommenttiini eli 4. Talouslaman syistä ja niiden parannuskeinoista kerrotaan Marxin suhtautumisesta suhdannevaihteluihin:

#Nykyinen muodissa oleva näkemys suhdannevaihtelusta on itse asiassa peräisin Karl Marxilta. Marx huomasi, että ennen teollista vallankumousta noin suurin piirtein 1700-luvun lopulla, ei ollut säännöllisesti esiintyviä nousukausia ja lamoja.

Äkillisiä taloudellisia kriisejä oli silloin kun joku kuningas aloitti sodan tai takavarikoi alamaistensa omaisuuden; mutta ei ollut mitään erikoisesti nykyaikana yleisiä ja melko säännöllisiä laajentumisien ja supistumisien heilahteluja liikeasioissa.

Koska nämä suhdanteet vaikuttivat ilmaantuneen samoihin aikoihin nykyaikaisen teollisuuden kanssa, Marx päätteli suhdannevaihtelujen olevan sisäänrakennettu ominaisuus kapitalistiselle markkinataloudelle.

Kaikki erinäiset nykyiset taloustieteen eri koulukunnat, huolimatta heidän muista eroavaisuuksistaan ja suhdanteille määrittämistään eri syistä, yhtyvät tässä keskeisessä asiassa: Suhdannevaihtelut ovat lähtöisin jostain vapaan markkinatalouden syvyyksistä. Markkinataloutta syytetään.

Karl Marx uskoi kausittaisten lamojen pahenevan, kunnes massat kapinoisivat ja tuhoaisivat järjestelmän, kun taas nykyiset taloustieteilijät uskovat valtion pystyvän menestyksekkäästi vakauttamaan lamat ja suhdanteet. Mutta kaikki osapuolet ovat yhtä mieltä siitä, että vika on syvällä markkinataloudessa ja jos mikään voi pelastaa tilannetta, sen täytyy olla jonkin muotoinen massiivinen valtion väliintulo.

Kuitenkin oletuksessa, että markkinatalous on syyllinen, on muutamia kriittisiä ongelmia. ”Yleinen talousteoria” opettaa meille, että kysyntä ja tarjonta pyrkivät olemaan markkinoilla aina tasapainossa ja siten tuotteiden hinnat ja muut tuotantoon vaikuttavat tekijät pyrkivät aina kohti tasapainopistettä.

Vaikka muutokset informaatiossa, jota tapahtuu jatkuvasti, estävät saavuttamasta tasapainoa koskaan, markkinajärjestelmän yleisessä teoriassa ei ole mitään, joka selventäisi säännöllisiä ja toistuvia suhdannevaihtelujen nousu- ja laskuvaiheita.

Nykyaikaiset taloustieteilijät ”ratkaisevat” tämän ongelman yksinkertaisesti pitämällä yleisen hinta- ja markkinateoriansa ja suhdannevaihteluteoriansa erillään tiukasti suljetuissa lokeroissaan niiden kohtaamatta koskaan, yhdistymisestä puhumattakaan.

Taloustieteilijät ovat valitettavasti unohtaneet, että on olemassa vain yksi talous ja näin ollen vain yksi yhtenäinen teoria. Talouselämä ja teoriarakenne eivät voi eikä niiden myöskään tule olla erillään vesitiiviissä osastoissa; tietämyksemme taloudesta on joko yksi integroitunut kokonaisuus tai sitten sitä ei ole.

Silti useimmat taloustieteilijät soveltavat tyytyväisenä täysin erillisiä, ja todellakin keskenään poissulkevia, teorioita yleisestä hinta-analyysistä ja suhdannevaihteluista. Nämä eivät voi olla todellisia talouden tiedemiehiä niin kauan kuin he ovat tyytyväisiä operoidessaan tällaisella primitiivisellä tasolla.#

http://www.taloudenperusteet.com/kirjoja/taloutta/...

Anna-Leena Nieminen

"Niinkuin tuossa aiemmin sanoin Suomi olisi erittäinkin kilpailukykyinen jos meillä maksettaisiin parin euron tuntipalkkoja. Sellaista yhteiskuntaa en kuitenkaan kannata, jätän sen sinulle."

Onko sinusta tempputyöllistäminen, mitä uusi työministeri tulee toteuttamaan pelastus taloudelle ja sen tekijöille?

Tiedätkö mitä tempputyöllistäminen muun muassa tarkoittaa? Sitä että valtio pakottaa työttömän palkattomaan työhön. Tälläisenkö yhteiskunnan haluat jatkuvan? Minä en.

Käyttäjän lenkki6 kuva
Tapani Niemi

Tiedän Anna kyllä perusteellisesti mitä kaikkea "tempputyöllistäminen" pitää sisällään enkä kuulu sen kannattajiin. Tiedän miten siinä voidaan yksilöä riistää ja riistetään.
Kuitenkin suuri osa tempputyöllistämisestä on yksilölle parempaa kuin esim parin euron tuntipalkalla tehdä kahta tai kolmea työtä yhtäaikaa, että eläisi.
En ole arvosanoja taloustieteissä hankkinut mutta kovin on työllisyyspolitiikan kannalta kummaa se, että joillain on liikaa työtö ja toisilla liian vähän eli ei ollenkaan.
Oikeilla koulutuspoliittisilla ja työvoimapoliittisilla ratkaisuilla olisi helposti nykytyöt tehtävissä suuremmalla joukolla jolloin jokainen tekisi vaikkapa kuudenja puolentunnin työpäiviä saaden kuudenjapuolentunnin palkan.
Sen vaikutukset koko kansantalouteen olisivat pelkästään positiivisia.
Jo pelkkä byrokkratian purkaminen ja tehollollisen työteon, siis tuotos per panos olisi aivan toista luokkaa kuin ylipitkää päivää tekemällä. Terveyden ja sairaudenhoito, koko skaalaltaan, tulisi toimeen huomattavasti vähemmällä kun köyhyyden, sairauksien, varhaisenkuoleman aiheuttamat kulut vähenisivät.
Järjestelmä toisi talouteen lisää rahaa kiertämään ja aitoa dynamiikkaa koko yhteiskuntaan.
Joku vaan ei halua, että näin olisi. Miksiköhän? Pitääkö olla paarialuokka naapurikaupunginosassa muistuttamassa niitä, joilla vielä työ on, että "jollet ole kiltti tulet tuollaiseksi"? Vai tarvitaanko tätä työttömien armeijaa hillitsemään vapaata, markkinatalouteen kuuluvaa kysynnän ja tarjonnan lakia myös palkkojen osalta?
Meillä ei tarvitsisi olla yhtään työtöntä vaan on. Miksi. kerro sinä, kunhan et väitä että enenmistö työttömistä on kieroja, laiskoja, epäkelpoja työnvieroksujia, niitäkin toki on. Muistan jonkin tutkimuksen todenneen, että prosentti olisi n.5%.

Anna-Leena Nieminen

"Oikeilla koulutuspoliittisilla ja työvoimapoliittisilla ratkaisuilla olisi helposti nykytyöt tehtävissä suuremmalla joukolla jolloin jokainen tekisi vaikkapa kuudenja puolentunnin työpäiviä saaden kuudenjapuolentunnin palkan. Järjestelmä toisi talouteen lisää rahaa kiertämään ja aitoa dynamiikkaa koko yhteiskuntaan."

Mutta kuka työn jakaisi, valtioko? Silloin se olisi suunnitelmataloutta eli kaukana yksilönvapaudesta ym. vapaudesta. Ja tämä olisi keinotekoista työn luomista eli myös eräänlaista "tempputyöllistämistä".

Joten miten se toisi aitoa dynamiikkaa yhteiskuntaan?

"Meillä ei tarvitsisi olla yhtään työtöntä vaan on. Miksi. kerro sinä, kunhan et väitä että enenmistö työttömistä on kieroja, laiskoja, epäkelpoja työnvieroksujia, niitäkin toki on. Muistan jonkin tutkimuksen todenneen, että prosentti olisi n.5%"

Ei pelkoa että sanoisin noin. Koska se on valtio joka on "kiero, laiska ja epäkelpo työnvieroksuja". Valtio aiheuttaa työttömyyttä toimillaan; aikaisemmassa kommentissani maintsemallani työmarkkinasääntelyllä, muulla talouden sääntelyllä ja korkealla verotuksella.

Ei siis tosiaankaan tarvitsisi olla yhtään työtöntä.

Käyttäjän lenkki6 kuva
Tapani Niemi

Voidaan säätää 6,5 tunnin työpäivä tai 21,5X6,5 h kuukausi. Meidän vapaudethan ovat suurelta osalta jo nyt rajoitettuja ja hyvin hyvin näennäisiä. Tiedät itsekin, että pääsääntöisesti kuolemme siinä sosiaaliluokassa mihin olemme syntyneetkin. Unelmia ja toiveita meillä toki on mutta tuhkimotarinat ovat pelkää puppua eivätkä realismia. Täydellinen vapaus yhteiskunnassa johtaisi vahvojen, häijyimpien ja härskeimpien ylivaltaan. Vielä pahempaan orjuuteen ja kurjuuteen kuin nyt.

Rahaa jos työt jaettaisiin tasaisemmin, tulisi lisää kiertoon jo em. säästöistä byrokkratiasta sekä terveydenhuollosta ja ennenkaikkea tuottavuuden kasvusta. Kun yksi ihminen tuottaa 13 tunnissa vaikkapa 100 niin kaksi levännyttä, motivoitunutta, tervettä ihmistä tuottaa kumpikin 6,5 tunnin työjaksossa ehkä jotain 120.

Meillä ei työlliset enää lisäänny vaan päinvastoin tuppaavat vähenemään,jolloin ainoa ratkaisu lisäarvon saamiseksi kiertoon on tuottavuuden nosto niin henkilö kuin laite(automaatio)tasolla.
Kun työlliset tulevat vähenemään kuormittavuus yksilöä kohtaan nousee ja se johtaa ei tuottavuuteen, sairauksiin ja ennenaikaisiin eläkkeisiin. Ne sitten vasta maksamaan tulevatkin. Ellet sitten kannata viimeistä piikkiä takalistoon kun työkyky lähtee, minä en sellaista kannata.

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

Tapani: "Voidaan säätää 6,5 tunnin työpäivä tai 21,5X6,5 h kuukausi."

- Tapani, tämä sinun toteamuksesi ei ole tästä maailmasta. Voisi toimia jos ihmiset muuttuisivat ensin, enkeleiksi. Ehkä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Anna-Leena Niemisen perusongelma on virheellinen kuva kansantaloudesta: Yhteiskunta EI ole liikeyritys, eikä sitä voida liikeyrityksenä johtaa.

Esitetty lähde on puhtaasti poliittinen kirjoitus (4. Talouslamat: niiden syyt ja parannuskeinot), ei tiedettä, ja julkaistu 1969, on siis yli 40 vuottta vanha. Euroopan Unionia ja uuslibertaristista talouospolitiikkaa ei tuolloin vieä ollut edes olemassa. Tosiasiaksi jääkin, että jos tämä väite olisi totta: "

"Höpö höpö, eivätkä mene mistään riippumatta vaan suhdannevaihtelut aiheuttaa valtion systemaattinen väliintulo markkinaprosessiin. Lue tästä artikkelista miten:"

Talouslama olisi uusi ilmiö.

Tosiasiassa tämä väite pitää täysin kutinsa: "Taantumat ja nousut tulevat ja menevät yksi toisensa jälkeen riippumatta olemmeko eurossa tai ei." Nykyisten talousalmojen keskeinen syy on inflaationvastainen taistelu.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Jotta keskustelu pysyisi edes jossain määrin rehellisenä, tulisi muistaa, että työehtosopimusten yleissitovuus oli nimen omaan työnantajajärjestöjen ehdoton vaatimus 70-luvun alun Metalliliiton lakkojen lopettamiseksi.

Käyttäjän lenkki6 kuva
Tapani Niemi

Jos oravannahkoihin siirtymisen suurin uhka on pajatsojen tukkeentuminen niin sitten niihin vaan. Ilman pajatsojakin on parempi kuin varman tuhon tiellä.
olisi ainakin kehittymiseen loistavat edellytykset mitkä nykymenolla tyystin puuttuvat.

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

Yli 150 itsenäisellä valtiolla (mm. Ruotsilla, Tanskalla, Norjalla) on oma valuutta, ja paremmin näkyvät nuo pärjäävän, miksi ei myös meillä?

Pohjan Akka

Noh, Ruotsi ei käynyt sotaa mutta kaivoi rautaa..., Norjalla on öljynsä ja Tanskassa kaatui yhdeksäs pankki.

M-T Heikka

Eurossa on kait sekin "vika", että se pitää korot vakaina. Se estää suurinflaation, joka söisi osan veloista.

Ainahan on porsasteltu velaksi. Nyt vain seuraus on jotenkin karmivampi kuin markan aikaan, mikä ei sekään rapponen ollut.

Markka-aikaan palkkojen nousu oli inflaation veturi, sitä taivasteltiin. Nyt sitävastoin inflaatiota aiheuttaa ruoan ja energian nousu. Palkat eivät nouse, ja kansa on kusessa.

Ei pelkästään se, että asuntolainojen korot eivät nouse, ole se juttu. Sitä rummutetaan nyt. Kiviniemikin perusteli eurofanatisminsä sillä, etteivät asuntolainojen korot nousisi.

Voi pyhä sylvi!

Yrityksiä rassaa palkkamenojen nousu, mutta niin energian hinnan nousukin. Korot kun nousevat, velkahanatkin menevät kiinni. Seuraa työttömyyttä.

Vaan, ymmärtääkseni siitäkin seuraa sama juttu, etteivät ihmiset pysty enää kuluttamaan, siis lappuja luukuille. Ainakin se tietää kaupanalan pysähtymistä, mikä pyörittää yleensä jotenkin laman aikanakin...

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

Suomen ongelma on, että nämä vallassa olevat nuoret, kokemattomat politikkomme eivät ITSE ymmärrä lainkaan kokonaisuuksia. Ovat sellaisia "hyvän sään" poliitikkoja. Myös kaikkinainen ymmärrys johtajuudesta puuttuu näiltä.

M-T Heikka

Tämä on kammottavaa. He luottavat vain "asiantuntija-arvioihin", eivätkä käytä omaa päätänsä yhtään.

Omaa päätä on pakko käyttää muidenkin, jotta säilyisi hengissä.

Poliittiset johtajat pidetään muuten leivissä, he voivat vain toistaa apinan lailla muiden kirjoittamia juttuja ilman, että se koskettaisi heidän aivokalustoaan.

Hirvittää kirjoittaakin. Onko se oikeasti näin...keikkuvat vain kuin harakat aidalla.

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

... varsinkin kun "asiantuntijat" kuiskuttavat korvaan, "Kukaan meistä ei osaa sanoa, mille pohjalle Suomen tulevaisuus pitäisi rakentaa." – Sixten Korkman

Käyttäjän lenkki6 kuva
Tapani Niemi

Asiantuntijan ja noviisin erottaa se, että asiatuntija näkee kokonaisuuksia mutta noviisi vain detaljeja, yksityiskohtia.
Tämän uuden hallituksen ministereistä ehkä vain Lauri Ihalaisella on kyky nähdä kokonaisuuksia. Enkä taatusti ole sosdemi.

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

Vaikka arvostankin kokemusta, niin Lauri Ihalainen on mielestäni sellainen "käsijarrumies". Linnanmäen vuoristoradan käsijarrumies. Tämä tällainen jarrumiehen toiminta tuotti tulosta jäsenistölle kun elettiin suljetussa taloudessa. Mutta globalisaation kehittyessä nämä "ammattiyhdistysmafioosot" ovat ilmaanhuitojia. Toiminta voidaan luokitella kansantalouden kannalta lähinnä "vahingolliseksi".

Ongelmana on, ettei Lauri Ihalainen (eikä ammattiyhdistysliike ylipäätään)osaa, eikä edes halua synnyttää uusia työnantajia. Ihalainen kaihoaa työpaikkoja. Näillä taidoilla työpaikkoja saattaa syntyäkin pienissä määrin, mutta kansantalouden kokonaisuuden kannalta, prioriteetin kannalta vääriin paikkoihin - julkiselle sektorille, näennäistyöpaikkoja.

Käyttäjän lenkki6 kuva
Tapani Niemi

Tiedän vanhastaan jo suhtautumisesi AY-liikkeeseen. AY-liike ei ole kuitenkaan se mörkö joka on suistanut meidät nykyiseen ahdinkoon.
Kun Suomi kansalta kysymättä liittyi euroon tuli devalvaatio mahdottomaksi. Juuri devalvaatio oli varmin takuu kilpailukyvyn säilymisestä. Juuri AY-liike takasi, että työläisten ostovoima säilyi ja aiheutti toivotun inflaation. Siinä Ihalaisella oli suuri merkitys.
Suomalaiset yritykset siirtyivät Kiinaan, Intiaan ja muihin halpamaihin vasta, kun olimme liittyneet euroon. Siellä maksettavat pienet palkat ja puoliorjuus pitivät siitä huolen. Suomalaiset yritykset eivät ennen ajatelleetkaan siirtymistä orjatyön maihin koska meillä voitiin tuottaa ennen euroon siirtymistä kilpailukykyisesti.

Se, että ehdotat 100000 uutta työnantajaa, jotka euroaikaan maksaisivat(kykenisivät) vitosen tuntipalkkoja ja tosiaakin takaisivat tuotannon säilymisen Suomessa, ei ole ratkaisu oikeaan suuntaan.
Se tarkoittaisi myös, että pitäisi tehdä ainakin kahta työtä elääkseen ja kolmea jos jotain ylimääräistä haluaisi.

Sellainen ei ole inhimillistä eikä ihmisen elämäntehtävä. Siksi vanha systeemi devalvaatioineen toimi paljon paremmin ja takasi hyvinvointia useammille kuin ehdottamasi Amerikan malli.

Se, että Ihalainen on pitänyt, edes joiltakin osin, kiinni ihmisyydestä ja kaikista huolehtimisesta ei tee hänestä minun silmissäni noviisia vaan asiantuntijan, jota tulee hallituksessa hyödyntää.
Kaiken AO on siirtyminen takaisin oman valuutan ja sen hallinnan käyttöön. Vertaa vaikka Norja, Ruotsi, jne. Sillä vältetään juuri nuo nälkätyöpaikat, jotka pelastaisivat Suomen talouden mutta tekisivät yksilöistä raatavia koneita,toisten rikastuessa entisestään, ja joiden koko panos menisi perustoimeentulon hankintaan jättämättä elämälle ja ihmisyydelle sijaa.

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

"Kun Suomi kansalta kysymättä liittyi euroon tuli devalvaatio mahdottomaksi." - Eikös se ollut juuri se Paavo Lipponen, ex. SAK pomo, joka sinne meitä niin innokkaasti - kansalta kysymättä - meitä työnti.

Tapani, sekoitat nyt kaksi eri asiaa, euroon liittymisen ja globalisaation. Globaalisaatio tarkoittaa sitä, että kaikki se työ = 1. vaiheessa materia, joka voidaan tuottaa riittävän laadukkaasti jossain muualla, ja edullisemmin, niin se myös pääoman ja yritysten toimesta toteutetaan. Piste.

Toinen asia, valuutta ja yhteinen eurovaluutta on ollut omassa = kansalaisten, siis valtiovallan päätäntävallassa. Oma keskuspankki ja valuutta olisi mahdollistanut sen, että olisimme voineet (kuten esim. Ruotsi) säädellä valuuttakurssiamme niin, että olisimme globalisaatiossa mahdollisimman kilpailukykyisiä.

Valitettava asia tässä valuutta kysymyksessä on ollut se, että Paavo Lipponen ja kumppanit eivät koskaan meiltä tätä euroon liittymistä vaivautuneet kysymään.

"tuotannon säilymisen Suomessa..."

- Kaikki se materiaali joka pystytään riittävän laadukkaasti ja edullisemmin tuottamaan muualla, myös tuotetaan. Suomessa voidaan jatkossa tuottaa yhä vähenevässä määrin materiaa. Tuotanto tulee olemaan jatkossa siis lähinnä palveluita.

M-T Heikka

Tapani, varmuuden vuoksi vastaan, koska tämä oli ketjuni alla, vaikka varsinaisesti olikin Mertsin alla.

Mie suhtaudun ay-liikkeeseen positiivisesti, kuulun itsekin SAK:n. Kumminkin demareiden ja sak:n liitto on ärsyttänyt, ja ay-valta. Hieman sitä sais höllentää, mutta ay-liike on tärkeä asia.

Käyttäjän jussijaakkola kuva
Jussi Jaakkola

Suurinflaatio auttaa vain silloin, kun laina on otettu samalla valuutalla kuin oma valuutta on.

Käyttäjän lenkki6 kuva
Tapani Niemi

Niinhän ne pienen, tavallisen ihmisen lainat tuppaavatkin olemaan juuri kotimaasta otettuja, kotimaan valuutassa, joten inflaatio on tavallisen ihmisen kannalta tervetullut.
Se väki, joka lainaa rahansa ulkomailta ottaa riskin mutta se on heidän murheensa.

Käyttäjän jussijaakkola kuva
Jussi Jaakkola

Tottahan toki, mutta jos lainanottaja on valtio, niin ongelma koskee tavallista kaduntallaajaakin.

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

Tapani: "... joten inflaatio on tavallisen ihmisen kannalta tervetullut."

- ?? No, ei todellakaan! Miten tavaroiden, palveluiden, energian ym. kallistuminen, samaan aikaan kuin palkat eivät reaalisesti nouse, voisi olla tervetullutta? Inflaatio on myrkkyä!

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

" Perussuomalaisten olleen liian tuore ja hajanainen joukko ottaakseen vielä hallitusvastuuta; Perimmäinen syy Soinin perääntymiseen."
Eli se, että muut kannattavat nykyisenlaista Eurooppa politiikkaa ja PS ei, niin tämäkö ei kelpaa perusteeksi ?

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

Kari, tuo vanhojen puolueiden ja lehdistön valheellinen mantra ei ole mitään muuta kuin hätävale, valtaapitävien silmänkääntötemppu, jolla yrittää selittää oma takinkääntö ja valehteleminen vastuunkantamiseksi.

Heli Hämäläinen

Suomi on nomenklaturajohdettu maa, joka saa käskynsä EU-politbyroolta. Koko velkaongelma halutaan sysätä kansan ongelmaksi kun se pohjimmiltaan on nomenklaturan ongelma.

Ratkaisu on helppo. Omaisuudesta on luovutettava 10 % valtiolle. Eipähän tarvitse luovuttaa sähkölaskun muodossa rintamamiestaloa valtiolle. Maaseudun mummonmökit tuskin ovat paljon enemmän kuin 10 kertaa sen arvoisia kuin mitä on sen lämmittämiseen käytetyn sähkön vero.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Velkaraha elättää suunnatonta ja tehotonta julkista sektoria eikä se markkaan vaihtamalla mihinkään pienene. Suomen globaalius taisi olla Nokian aiheuttama harha. Jos Venäjän rajaa ei avata kaupankäynnille ja yhteistyölle, Suomi jää Saksan ja Ruotsin köyhtyväksi siirtomaaksi.

Yrittäjyyttä ja rahaa on vaikea houkutella esimerkiksi veroja alentamalla takaisin Suomeen, kun se on täältä jo lähes kokonaan häipynyt. Mutta jotain sen suuntaista on silti pakko kokeilla.

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

"Velkaraha elättää suunnatonta ja tehotonta julkista sektoria..."

- Kyllä, yksityinen sektori vs julkinen sektori, 1,6 miljoonaa vs 1,1 miljoonaa työntekijää, ja kun siihen vielä lisätään v. 2020 n. miljoona miestyövuotta reservityövoimaa, niin se nykyisenkaltainen valtiontalous sanoo pam!

Nuo 100.000 työnantajaa pitää siis ehdottomasti saada synnytettyä yksityiselle sektorille. Kaikkien ei tarvitse syntyä nollasta. Nythän meillä on esim. 160.000 yksinyrittäjää.

Venäjänkauppa pitää ehdottomasti saada uuteen lentoon. Tulevaisuuden Suomen hyvinvointi on suuressa määrin kiinni siitä miten hyvin osaamme noukkia hyvinvointimme venäläisten, kiinalaisten ja intialaisten taskuista.

Yrittäjyyttä löytyy kun yrittämisen ja työllistämisen esteitä poistetaan. Nythän esim. sosiaalidemokraatit haluavat maahan "työpaikkoja", eivät "työnantajia". Siinä on se vissi ero!

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Tulihan se sieltä. Ei tarvitse kuin asioida Kelan kanssa, niin huomaa minkälaisesta rautakangesta on kyse. Väitän, jos Hyssälä pantaisiin kolmen päivän työviikolle niin sitä ei kukaan edes huomaisi. Ongelma on siinä, että ns. tyhjäkäyntiosasto on pureutunut liian syvälle ja sitä on tosi vaikea karsia hallinnosta pois. Luovat, ajattelevat, työnsä broblematiikkaan paneutuvat julkisen sektorin työntekijät taas eivät saa ääntänsä kuuluviin organisaation pyramiidirakenteen vuoksi tai siksi, että moni johtoportaassa huomaisikin itsensä tarpeettomaksi.

Toki sama ongelma on monissa yrityksissäkin. Tuotanto ja markkinointi ovat jääneet talousbyrokraattien jalkoihin. Ero on vain siinä, että yritys menee nurin. Kuten esim. Paragon aikoinaan. Murphy elää ja voi hyvin maassamme.

Hyvä tässä on olla jälkiviisas. Seuratessani sitä kohellusta mitä uusien ydinvoimaloiden synnyttäminen on. Tietääkseni Venäjällä on tietotaito uudenmallisten reaktoreiden tuotantoon. Suomella on varmasti huippuluokan osaamista asioissa. Jospa ne olisikin tilattu rajan takaa yhdessä perustetun putiikin kautta. Putiikin, jossa olisi ollut tiukat sopimusehdot eri urakoiden kriteereistä. Alihankkijoiden, alihankkijoiden alihankkijat ovat hiukan väärä ratkaisu ydinvoimalan yhteydessä. Voisi olla että, kauppa Venäjän kanssa olisi jo nyt toista luokkaa.

Ai niin Helsingin telakasta. Päivänselvää lienee se, että Venäläisten omistus liittyy Jäämeren luonnovarojen hyödyntämiseen. Tarvittavan kaluston rakentamiseen. Tehdään Venäläisten kanssa yhteinen jippo. Helsingin kaupunki kaavoittaa telakka alueen asunnoiksi ja puistoiksi. Laitteisto kuten nosturit ym. roina onkin museoviraston alaista tavaraa. Pakko myydä 100€:lla sanotaan Soulille. Kassakaapissa Kremlissä on sitten aiesopimus, jossa kas, kummaa telakka saa jatkaa, sillä ehdolla, että sen omistaa yhteisyritys maidemme kanssa. Sotahan siitä syttyisi Korean kanssa. Mitäs siitä.

Käyttäjän lenkki6 kuva
Tapani Niemi

Ikävin puoli koko EU:ssa on se, että mikään ei tule muuttumaan.
Saksa ja sen pohjoispuolella olevat maat tulevat aina ja ikuisesti maksamaan etelän valtioitten törttöilyt, aina, tai ainakin me maksamme niinkauan kuin me siinä muka olemme.
Eu on jakautunut ja pysyy jakauteuneena toimiviin ja ei toimiviin talouksiin.
Toimivat taloudet maksavat aina toimimattomien talouksien maksurästit. Sillä suunnalla muutosta ei ole.

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

Ongelma on moraalinen, ja kulttuurisidonnainen. Miten Pohjoinen Eurooppa pystyisi muuttamaan Eteläisen Euroopan maiden ihmisten moraalin ja maiden ikiaikaisen kulttuurin? Väkisin? Taloussanktioin? Muutamassa vuodessa? - Kuin yrittäisi työntää köydellä!

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Helppo keino:

Eroamalla EU:sta.

Anna-Leena Nieminen

Menoja on karsittava - poliittisesti mahdotonta --> poliitikkojen ainainen vaatimusten kakofonia
Rakennemuutoksia tehtävä - poliittisesti mahdotonta --> poliitikkojen ainainen vaatimusten kakofonia
Verotusta kevennettävä - poliittisesti mahdotonta --> poliitikkojen ainainen vaatimusten kakofonia

Seuraus: valtio velkaantuu takuuvarmasti edelleen kuten blogissa kuvataan ja on Kreikan kaltaisessa tilanteessa v. 2017

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

"Seuraus: valtio velkaantuu takuuvarmasti edelleen kuten blogissa kuvataan ja on Kreikan kaltaisessa tilanteessa v. 2017"

- toivottavasti näin ei ole, vaikka esim. muiden euromaiden lainoittaminen ja takaaminen ei varmastikkaan auta Suomen valtion tilannetta. Jätin ko. asian tahallisesti pois, jotta kirjoituksesta tuli helppotajuinen.

Tarvitsemme riittävästi kannatusääniä, jotta täysmuutos nykymenolle toteutuu.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Valtion velkaantumisselle on toki vaihtoehto: verotuksen uudistaminen, kaikkien tulojen asettaminen samalle viivalle ja jyrkkä progressio. 1 000 euron alaraja verotukselle, 90 % vero 3 500 000 euron vuosituloille ja progression kaavaksi yksinkertainen y = x (pot z). Eksponentin voisi tarkistaa vaikka vuosittain.

Viliho Seppäin

kakistokratia = valtiomuoto, jossa maan huonoimmat miehet hallitsevat.

plutokraatit kehräävät rahaa saadakseen aikaan kakistokratian jota väitetään zombeille demokratiaksi.

Kuinka helvetissä luulette MINKÄÄN noista toimivan?

---------------

Tässä ovat nuoremmat "foliopiot" varoitelleet teitä vanhempia jarruja sen kymmenen vuotta siitä missä nyt kiikumme. Eh, feeling stupid allready?

---------------

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

Kyllä, erilaisten eturyhmien mahdollisuus pikkurahalla korruptoida "suoraa" edustuksellista demokratiaamme on nyt nähty.

Äänestäkää nyt hyvät ihmiset sitä toista vaihtoehtoa. Vaaraa, riskiä ei ole, koska tämän huonommaksi ei voi enää mennä. Heh.

Jaakko Anttila

Kreikka on veronkiertäjien ja tilastojen väärentäjien luvattu maa. Veronkierto on Kreikan kansallisurheilu.

IMF on laskenut, että jos Kreikan veronkanto olisi yhtä tehokasta kuin Alppien pohjoispuolisissa maissa kuten Saksassa ja pohjoismaissa, Kreikan valtion tulopuolelle kertyisi välittömästi 30 miljardia euroa vuodessa enemmän kuin tällä hetkellä.

Kreikassa ei ole minkäänlaista vientiteollisuutta. Kreikan valtion tehottoman julkisen sektorin osuus Kreikan kansantaloudesta on 50 prosenttia. Kreikan puolustusbudjetti on suurin koko Euroopan unionissa (suhteessa asukaslukuun). Kreikka väärensi kaikki kansantaloutensa tunnusluvut päästäkseen EY:n jäseneksi 1980-luvulla. Kreikka teki saman tempun päästäkseen euroalueen jäseneksi. Euroalueen jäsenyys laski Kreikan valtion ja Kreikan pankkien ottamien luottojen korkotason pyörryttävän alhaalle kreikkalaisten näkökulmasta.

Kreikkalaiset elivät kuin siat pellossa luottojen varassa vuoteen 2008 saakka, jolloin kansainvälinen rahoitus- ja talouskriisi nosti Kreikan valtion ja Kreikan pankkien ottamien luottojen korkotason 10 prosentin tasolle ja sen ylikin. Ennen kansainvälistä rahoitus- ja talouskriisiä Kreikan kansantalous oli kiinnitetty luottoihin viimeiseen kurkihirteen saakka.

Mikään edellä mainituista tekijöistä ei koske Suomea.

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

- Suomessa veronkanto on tehokasta, paitsi mittavan harmaan talouden osalta (uusi ilmiö, kasvussa)
- Materian vienti,varsinkin energia-intensiivisen, tulee merkittävästi vähenemään.
- Tätä menoa jatkettaessa, Suomeessa vuonna 2020, vuosittaisesta työstä yksityisen sektorin osuus on n. 1,6 miljoonaa miestyövuotta, julkisen sektorin n. 1,1 miljoonaa miestyövuotta ja ns. reservityön osuus n. 1 miljoonaa miestyövuotta. Eli 1,6 (yksityinen) suhde 2,2 (julkinen + reservi)=> Julkisen sektorin osuus 58 %. Eli Suomen tilanne huonompi kuin Kreikan nyt!
- Suomea ei olisi pitänyt liittää rahaliitton

Eli, aika moni edellä mainituista tekijöistä koskee myös Suomea. Valitettavasti.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Vähän kansantaloudesta:

Mikä tekee julkisesta työstä "huonompaa" kuin yksityinen?

Mitä tarkoitat "reservityöllä"?

Mikään ei olisi helpompaa, kuin nujertaa "harmaa talous". Keskeistä on, että sitä ei HALUTA saattaa muun talouden mukaisesksi.

Mutta euroon siirtymisen katastrofaalisista seurauksista olet oikeassa. Se ei kuitenkaan ollut ainoa syy, vaan ainoastaan viimeinen naula arkkuun. Kaikki alkoi Mauno Koiviston talouspolitiikasta, "vapauttamisesta", ja on ollut sen jälkeen täysin johdonmukaista.

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

Mikä tekee julkisesta työstä "huonompaa" kuin yksityinen?
- Ei julkinen työ ole huonompaa kuin yksityinen. Hyvinvointivaltion pärjäämisen kannalta meidän on kuitenkin saatava vientituloja myös jatkossa. Nyt on vaarassa että vientimme kutistuu, eikä mahdollista hyvinvointivaltion ylläpitoa.

Mitä tarkoitat "reservityöllä"?

- Vuoteen 2020 mennessä Suomessa on n. miljoonan työikäisen työvoimareservi. Tämä tarkoittaa miljoonan miestyövuoden vuotuista työvoimareserviä. Se koostuu työttömistä, nuorisotyöttömistä, erilaisten työvoimapoliittisten toimenpiteiden kohteena olevista, osa-aikatyöntekijöiden ”työttömänäoloajasta” (ei ole riittävästi työtä), liian pitkistä opiskelijoiden opiskeluajoista (ei ole kiire valmistua kun ei ole töitä), alhaisesta eläköitymisiästä (vanhemmasta päästä potkitaan pois), työttömyyseläkkeellä olevista työkykyisistä, osa-aikaeläkkeellä olevista, automaatiosta ja työn tehostumisesta johtuvista uusista työttömistä ja, ulkomaille siirtyvien työpaikkojen johdosta työttömäksi jääneistä.

- Harmaan talouden ylläpitäminen on oikeiston, siis kok+rkp:n idea. Tällä tavalla se uskoo pystymänsä heikentämään ammattiyhdistysmafian otetta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Jos suomalaiset ymmärtäisivät palkata toisiaan pimeästi ja kaikki ostokset keskitettäisiin Tallinnaan, suomalaiset säästäisivät veromenoina 10 miljardia euroa vuodessa. Tähän ei tarvittu IMF:ää, laskin sen aivan itse.

Täytyy ymmärtää, ettei kaikista haaveista tule totta.

Pohjan Akka

Entäs ne valtion arvonlisäverotulot sitten?

Huuhaaveto jostakin hihasta.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Suomessa veronkanto on todella tehokasta ja valvottua, joten helpointa se on kiertää ulkomaisen organisaation kautta. Markkinatalouden kehittyessä entistä enemmän rahastusautomaatin suuntaan, rehellisten yrittäjien omaan työhön perustuva yrittäminen on yhä vaikeampaa.

Innovaatiot ostetaan tai ryöstetään nopeasti rahastettavaksi bulkiksi ja tuotteiden laatu sekä elinkaari jäävät niin lyhyiksi, että sen varaan ei voi pitkäjänteistä yritystoimintaa laskea. Yhtä suuri riski pääoman menettämiseen on viimeksi ollut 90-luvun alussa.

Olen samaa mieltä blogistin kanssa siitä, että yrityksiä tarvittaisiin, mutta perinteisillä menetelmillä useimpien perustettavien yritysten ennuste on huono. Kun normaalissakin suhdannetilanteessa 80 % yrityksistä lopettaa ennen 5 toimintavuoden täyttymistä, on tilanne muuttumassa vielä huonommaksi. Kun lisäksi yrityksen kustannusrakenteessa joustamattomia ovat julkiset maksut ja verot sekä äärimmäisen vähän joustavia työvoiman palkkakulut, joudutaan jatkuviin on/off-tilanteisiin, missä työntekijöitä lomautetaan tai irtisanotaan. Se ei todellakaan ole halpaa lystiä yrityksellekään. Mitä pidemmälle automatisoidusta tuotannosta on kyse, sitä vähemmän työvoimatarpeen vaihtelu aiheuttaa yritykselle ongelmia, eli puheet työllistämisestä ovat silkkaa propagandaa voitontekokoneistossa.

Näistä seikoista johtuen uudella pienyrityksellä on edessään aina kuolemanlaakso, jonka ylittämiseen on suollettu yhteiskunnan rahaa valtavia summia, eikä menestys mairittele kuin harvoissa tapauksissa. Työntekijän ja yhteiskunnan kannalta tällainen systeemi on aivan liian epävarma ja lienee sanomatta selvää, että yrittäjä on pahimmassa raossa.

Voidaankin sanoa, että järjestelmämme tuhlaa tolkuttomasti sekä inhimillisiä että taloudellisia resursseja. Onkin tullut aika kokeilla ennakkoluulottomasti jotakin, mikä vastaa markkinoiden poukkoilevuuteen samalla mitalla.

Eräs ratkaisu voisi olla työosuuskunta, jossa jokainen on sekä yrittäjä että työntekijä. Sellainen voi suunnata työpanoksensa juuri sinne, missä on akuutein tarve ja päättää tapauskohtaisesti, onko työstä maksettava korvaus riittävä. Teettävälle yritykselle tai julkisyhteisölle tulee kustannuksia vain tehdystä työstä. Ammattitaito ei ole ongelma kuin ammatillisille oppilaitoksille, joilla kestää kolme vuotta tuottaa "ammattimies", joka osaa alkeet. Työpaikalla kokeneen mentorin opastuksella se kestäisi 3 kuukautta. Laaja-alainen kokemus tulee vielä syrjäyttämään nykyisen putkiosaamisen, mikä on erittäin haavoittuva yhteiskunnan muutoksille.

Vastaavasti osuuskunta voi kilpailuttaa tarvitsemansa palvelut ja hoitaa hallintonsa itseohjatusti, koska kunta- ja valtiorakenne on osoittanut kykenemättömyytensä asioiden tehokkaaseen hoitamiseen.

Mallin toteuttaminen edellyttää kustannusrakenteen rajua leikkausta niin julkisella kuin yksityisellä puolella, mutta tuleva lama hoitaa sen joka tapauksessa. Viime kerralla kaikki liikenevä varallisuus ohjattiin pyrkyreille ja pankeille. Nyt se olisi syytä hoitaa toisella tavalla.

Osuuskuntamalli ei ole ainoa autuaaksi tekevä ratkaisu, mutta kyllä sen joustavuus on aivan eri luokkaa kuin nykyinen kolmikanta, mikä toimii ainoastaan teollisen yhteiskunnan kasvuvaiheessa ja se on jo ohi. Tällainen pienehkö "heimoyhteisö" voi olla hyvin vilkasliikkeinen tarvittaessa, mutta sillä on myös parhaat mahdollisuudet turvata jäsentensä perusturvallisuus. Nykyään vähänkin työrajoitteiset joudutaan lemppaamaan yhteiseksi kustannuseräksi ymmärtämättä, että se tulee maksettavaksi joka tapauksessa jossain vaiheessa. Kyllä kaikki haluavat jossain vaiheessa olla hyväksytty osa yhteiskuntaansa ja tekevät parhaansa, kunhan saavat siihen mahdollisuuden. Aina niistä mahdollisuuksista on puhuttu, mutta teot ovat vain vieneet mahdollisuudet yhä useammalta. Näin ei voi jatkua.

Osuuskunta olisi myös vahvempi yritysten voitonjaossa, koska se muuttuisi potentiaalisesta kustannusriskistä riskittömästi liikkuvaksi tuotantotekijäksi. Siinä mielessä näen myös, että ammattiliitot ovat tehtävänsä tehneet, mutta enää ei ole niiden aika. Jos osuuskuntaa hoidetaan huonosti, se hajoaa automaattisesti ja jäsenet etsiytyvät muihin yhteisöihin. Yhteiskunnallisesti pienen yksikön hajoamisella on mitätön merkitys verrattuna siihen, että tänään hajoaa valtavia organisaatioita hyvin lyhyessä ajassa ja kestämättömin seurauksin.

Julkinen sektori olisi syytä supistaa vain kansallisen oikeusjärjestelmän ja ulkomaankaupan ylläpitämiseen. Sen vastuulla olisi myös koordinoida alueellista strategiaa, mutta suunnittelun on tultava ruohonjuuritasolta. Voidaan sanoa että äärimmilleen lihotettu julkinen sektori kankeine hallintomalleineen on ollut OECD-maiden loputon rahareikä ja velkaantumisen ydin. Toisena tolkuttomana ideana toimi finanssimarkkinoiden vapauttaminen, mikä yhdessä byrokratiakuplan kanssa on syöksemässä kansantaloudet kurimukseen, jollaiseen missään kansantaloustieteen kirjassa ei ole korjausohjeita.

Siksi myös Sixten Korkman on neuvoton. Silti tehdään kuten aina ennenkin on tehty, jos se tällä kertaa toimisi.

Jos meidän olisi mahdollista tehdä kansallinen inventointi käytettävissä olevista resursseistamme ja laatia sen pohjalta strategia, voisimme jakaa työt uudelleen, eikä kenenkään tarvitsisi tehdä töitä kuin 15-20 tuntia viikossa (keskimäärin). Samalla ratkeaisi nk. kestävyysvaje ja huoltosuhteen ongelmat. Niihin kun tarvitaan enimmäkseen aikaa ja vähimmäkseen rahaa.

Nyt seuraamme EU-strategiaa orjallisesti ja uppoamme sen mukana. Kai tämäkin alennustila on sitten pakko katsella loppuun.

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

"Kun normaalissakin suhdannetilanteessa 80 % yrityksistä lopettaa ennen 5 toimintavuoden täyttymistä, on tilanne muuttumassa vielä huonommaksi..."

- Tämä on toki tiedossa. Tarvittaisiinkin täysin uusi hautomo/valmennuskonsepti parhaiden uusien yritysten viemisestä eteenpäin, jotta varmistettaisiin parempi hyötysuhde. Tavoite voisi olla esim. 50/50. Tähän pitäisi saada kytkettyä paitsi yritysidea, yrittäjä ja valtio, myös uutena investorit ja asiantuntijamentorit/sparraajat.

Toki ylivoimaisesti suurin osa uusista työnantajista olisi synnytettävissä nopeallakin aikataululla nykyisistä yksin ym. pienyrittäjistä. Mutta, mutta tarvittaisiin täysmuutos tähän asti harjoitettavaan politiikkaan nähden.

Pohjan Akka

Ainako vaan pitää huomauttaa, jopa Business Coachille,
että Velkakellosta ei voi ottaa vauhtia!

Oikeat tiedot täältä:
http://www.treasuryfinland.fi/Public/Default.aspx?

Ja eduskunta senkun kasvattaa budjettia, kun pitäisi kerta kaikkiaan pitää menot 50 miljardissa:
http://budjetti.vm.fi/indox/tae/2011/ta2011+lta.pdf
http://budjetti.vm.fi/indox/tae/2011/aky_2011.html
http://budjetti.vm.fi/indox/tae/2010/aky_2010.html

En ymmärrä äänestäjälogiikkaa, kun
nythän pitäisi rämäyttää heti kaikki rankat ratkaisut,
ja sitten olisi vaalikauden lopussa jotakin hyvääkin näytettävänä.
Nyt toimitaan päin vastoin.

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

Kiitos Pohjan Akka tarkentavista tiedoista. Pitäisi tietenkin pyrkiä onkimaan tiedot mahdollisen tarkoista lähteistä. Toisalta valtionvarainministeriökin korjailee omia tilastojaan lennossa. Esim. 7,8 % bruttokansantuotteen pudotus vuonna 2009 putosi jälkikäteen 8,2 % pudotukseksi. Pieni desimaalivirhe, mutta valtava määrä rahaa, lähes miljardi euroa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Koko markkinatalous on Kreikan kaltaisessa tilanteessa vuonna 2017.

Anna-Leena Nieminen

"Markkinatalous on talousjärjestelmä, jossa hinnanmuodostus eli hyödykkeiden hintojen määräytyminen on vapaan kysynnän ja tarjonnan säätelemä.
Markkinataloudessa yritykset ja kuluttajat päättävät tahtonsa mukaisesti mitä haluavat ostaa ja tuottaa, ja miten allokoivat resurssinsa ilman valtion väliintuloa. Teoriassa tämä tarkoittaisi muun muassa sitä, että tuottaja eikä valtio päättäisi mitä tuottaa, kuinka paljon tuottaa, kuinka paljon veloittaa kuluttajilta tuotteista, mitä maksaa työntekijöille jne. Näihin päätöksiin markkinataloudessa vaikuttavat kilpailu, tarjonta ja kysyntä."

lainaus: http://fi.wikipedia.org/wiki/Markkinatalous

Nyt siis kysymys Mark Anderssonille: Koska kommenttisi mukaan nyt on mielestäsi markkinatalous niin onko nyt siis niin että valtio ei päätä ollenkaan mitä tuottaa, kuinka pajon tuottaa ja kuinka paljon veloittaa kuluttajilta tuotteista, mitä maksaa työntekijöille jne? Se ei puutu mitenkään talouteen, sääntele sitä millään tavalla, niinkö?

Ja edelleen jos mielestäsi nyt on vapaa markkinatalous niin miksi Suomessa on kauppa niin keskittynyttä(S-ryhmä, Kesko,)? Mistä luulet sen johtuvan?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ei mielestäni Suomessa vallitse "vapaa" markkinatalous. Luoja meitä siltä varjelkoon. Vapaa markkinatalous vallitsi mm. villissä lännessä.

Markkinatalouden pohjalta maailmantalous kuitenkin pyörii. Mitä vapaampi markkinatalous, sitä heikommat palvelut, sillä markkinat huolehtivat ensisijaisesti omistajien voitoista, eivät kuluttajien tarpeista, joista jotkut toki tulevat siinä voitonpyynnin ohessa jotenkin hoidetuiksi. Mutta eivät varsinkaan perustarpeet, kuten terveyden-, lasten- ja vanhustenhoito, asuminen, ruoka ja koulutus/kulttuuri. Paitsi varakkaiden kohdalla.

Mitä kysynnän ja tarjonnan lakiin tulee, lähes koko nykyinen maailmantalous perustuu velkaan, eivätkä hinnat muodostu tuon lain mukaisesti. Jos eläisimme reaalitaloudessa, jolta pohjalta tuo markkinatalouden hinnanmuodostusteoria on aikanaan rakennettu, kysynnän ja tarjonnan laki voisi teoriassa toimiakin oikein, nykyisessä finanssitaloudessa tuo teoria ei pidä alkuunkaan paikkansa.

Juha Kuronen

Mark liity meihin markkina anarkisteihin.:) olet aivan selvästi sisäistänyt asian perimmäisen syyn.

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

No, toivottavasti silti ei. Minkälaiseen laskentakaavaan arviosi muuten perustat? : )

Marko Sihvonen

2017 lukee jo muidenkin kuin Coca Cola ja Bonaqua pullojen kyljessä,
- valmistettu Coca Cola Companyn luvalla, (Suomalaisesta vedestä)!

Enni Kulovaara

Tiedätkö sinä tuosta asiasta enemmän? Miten se on edennyt? Minua ainakin suoraan sanoen vituttaa, että joku jenkkifirma voisi ja sen pitäisi saada oikeus ostaa suomalaisten pohjavedet.

Jokunen vuosi sitten oli jossain etelä-amerikkalaisessa maassa tilanne, että köyhät ihmiset eivät saaneet edes sadevettä kerätä, koska se katsottiin jonkun jenkkiCompanyn omaisuudeksi.

Juha Kuronen

Nyt lakiin kirjaus veden kotimaisesta omistuksesta, koska joku kuulemma joskus jossain on saanut ostaa valtiolta vettä.

Marko Sihvonen

Tilanne on se että uusi vesi- sekä luonnonsuojelulaki menivät läpi huutaen eduskunnassa joten lain mukaan ylikansalliset yritykset voivat nyt käyttää luonnonvarojamme toimintaansa.

Ja eivät ainoastaan tuhansien miljardien arvoisia vesivarantojamme vaan myös mineraaleja ja se touhuhan onkin jo kiihtyvässä vauhdissa!

Juttelin taannoin erään tutun rekkakuskin kanssa, hän on jo vuosia vienyt lentokentälle 3dl vesipulloja Seinäjoen meijeriltä lentokentälle, Kiinaan lennättävät tätä maailman puhtainta vettä...hinta senkun nousee kun 3dl pulloissa jo lentokoneellakin kannattaa lennättää!

Kyllä ne kaivot alkavat täälläkin kuivua pikku hiljaa ja samaa mukaa liitetään yksittäisetkin omakotitalot verkostoveden piiriin, nekin jotka ovat aina omaa kaivoaan käyttäneet, saavat vaihtaa puhtaan vetensä homeenestoaineeseen ja saavat vielä maksaakin siitä vaihtokaupasta...

http://turjalainen.blogspot.com/2010/02/skandaali-...

Pikku hiljaa Coca Cola ostaa yritykset itselleen ja näin me pikku hiljaa opimme maksamaan omasta perusoikeudestamme, puhtaasta juomavedestä ulkolaisille firmoille.

Ja kun 30-40 vuotta vanha verkostovesi putkisto näin rapistuu ja rapistuu, kemikaaleja lisätään jottei bakteerit pääse lisääntymään, on lääkäreilläkin töitä kunnes pistävät hanskat tiskiin ja saavutamme yleismaailmallisen tason, verkostovettä EI VOI JUODA, tai voi, köyhät!

Marko Sihvonen

Kreikan ja Espanjan lisäksi Euroopan vesikriisiin on liittynyt Ranska, kolmas osa Ranskaa rajoittaa jo veden kulutusta joten bisnekset kukoistavat... tosin eläin ja kasvituotantoa pullovesi ei auta mutta kyllä siitä hyvän hinnan saa joka tapauksessa!

Käyttäjän lenkki6 kuva
Tapani Niemi

Silloinhan Ranskassakin voi käyttää viemärivettä itujen ja muitten vihannesten kasteluun, ehecehechehe

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

Marko, olet kovin oikealla asialla tässä. Kaltaisiasi sankareita, oikeamielisyyden puolesta taistelijoita tämä maa juuri tarvitsee kipeästi. Kumarran kamppanjallesi ja olen täydesti hengessä mukana. Voima olkoon kanssasi!

Pohjan Akka

Mutta miksi ihmeessä ihmiset vain tuhlaavat rahansa ostamalla ostamistaan cokista ja kaikenlaisia muita myrkkyjä, joita puhtaaseen hyvään veteen on sekoitettu?

Perussuomalaisilla, jos kenellä, luulisi olevan kyky johtaa ainakin joka neljännen suomalaisen kuluttajakäyttäytyminen luonnon mukaiseksi.

Puhdas suomalainen vesi!

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

Ihan vaan tiedoksi, niihin cociksiin jää koukkuun! : )

Ja onhan meillä rahaa virvoitusjuomiin. Niin, ainakin joillakin meistä. Ja, ainakin toistaiseksi.

Pohjan Akka

Kaikki, jotka ymmärtävät jotakin terveydestä, välttävät kaikkia virvoitusjuomia, keinotekoisia mehuja ja muita alkoholeja paitsi viinejä.
Puhdas vesi on välttämätöntä.

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

Kyllä, taidat olla oikeassa. Mutta itse osaan myös olla ylpeä siitä, etten ole ollut humalassa, tahi maistellut alkoholipitoisia juomia yli kahteenkymmeneen vuoteen. Ei ole tehnyt mieli! Heh.

Markku Kanniainen

Joku täällä Puheenvuorossa mainosti vähän aikaa sitten dokumenttipätkää "The Weight of Chains", katsoin sen ja suosittelen kaikkia muitakin siihen tutustumaan. Pätkä siis analysoi USA:n, NATO:n ja EU:n osuutta Jugoslavian hajoamisessa, eikä kovin positiivisessa valossa. Ja samaa kehitystä täälläkin hurrataan edistyksellisyytenä. Oksettaa...

Jari Vuorinen

Me emme ainoastaan ajaudu Kreikan kaltaiseen tilaan,vaan se on EU-eliitin mielissä siintävä toivottu lopputulos.Meidät tarkoituksella ajetaan tiettyyn tilaan.Kaikkien periferioiden tulee olla tasapäistettyjä EU-ytimen ympärillä.

Tämä kehitys täytyy estää.

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

Uskon paremminkin ajautumisteoriaan kuin salaliittoteoriaan ko. asiassa. Mutta samapa tuo, haetaan lisää kannatusta tuon katastrofin estämiseksi.

Jari Vuorinen

Minä uskon,että EU-eliitillä on strategia.Köyhää valtiota voi hallita paremmin.köyhä valtio on liittovaltion nöyrä jäsen.Kreikka on EU:n edessä polvillaan.

Tämä nöyryys Suomellekin suodaan.Eipä tuosta salaliitoksi ole kun tuon melkein jokainen tajuaa.

Jari Vuorinen

Aina on hyvä muistuttaa siitä,missä mennään,joten kiitos tästä tärkeästä aiheesta,jonka toit esille.Avasi lisää taas minunkin silmiä.

Käyttäjän JuhaVuorioOulu kuva
Juha Vuorio

minäkin olen miettinyt että onko näissä velkakriiseissä, yms kyseessä pelkästään poliitikko-"raukkojen" ja pankkiirien selviämistaistelu seuraavista vaaleista ja seuraavista bonuksista, vai onko kyseessä harkitumpikin suuntaus

kuvittelen että molemmat ovat luultavasti yhtä aikaa olemassa, eli toiset "raukat" ovat oravanpyörässä ja toiset käyttävät sitä hyväksi, koska ihmisluonnon mukaisesti ne joilla on valtaa ja varallisuutta niin haluavat sitä edelleen lisää

mutta kuten Mertsi sanoo niin meidän suhtautumiseen sen ei tulisi vaikuttaa vaan meillä on taloudellisen ja poliittisen itsenäisyyden "talvisodan" taistelut alkamassa. Valitettavasti vain suuri joukko mustista Audeista kiinnostuneita poliitikkoja on myymässä meidät OWK:n ja Terijoen hallituksen tapaan

kiitokset hyvästä kirjoituksesta Mertsi, samoin aika monelle muullekkin tähän kirjoittaneelle kuten Marko Sihvoselle kiitokset

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

Kiitos, Juha asiallisesta kommentistasi.

"taloudellisen ja poliittisen itsenäisyyden "talvisodan" taistelut alkamassa..."

- Valitettavsti tuo taistelu on ollut käynnissä jo pitkään: EY, EU, EMU, Lissabonin sopimus, WTO... Ratkaisutaistelut taitavat olla käynnissä parasta aikaa. JOka tapauksessa kymmentä vuotta pidempää ei tarvitse odotella. Vaikka Kreikka II saataisiin jotenkin filunkipelillä hoidettua, uusia ongelmia tulee puhkeamaan. Euroopan talous ei nouse kuluja ja ostovoimaa leikkaamalla. Näin on.

Käyttäjän Hermits kuva
Tomi Virtovuo

Wallstreetin pankit edesauttoi Kreikkaa pääsemään euroon huijaten, nyt tie Turkille EU:hun käy helpommaksi, mutta mitäpä tuosta koko EU tulee hajoamaan tämän arvioin jon 10 vuotta sitten omaan mahdottomuuteensa. Liian monta valtiota, kuitenkin moni ajaa omaa etuaan, eiköhän yhden noista suurista Saksa,Britannia ja Ranska irtaantuminen jo riitä siihen. Varmaan jenkeillä on myös Palestiinan valtion synnyttäminen mielessä tosin eri alueelle mistä nyt puhutaan ja Iranin poistaminen kuvioista (Irak, Shiat) Gaddaf tietää liikaa sen takia hänetkin feidataan veke vähän ihmetyttää erityisesti Ranskan into asiassa ja pohjoismaitten lentokoneiden käyttö libyassa vähänaikaa

Jari Vuorinen

Kuinka helppoa onkaan ollut EU:n talousmahdin tehdä Kreikkaan "kriisi" ja suorittaa tuolla varjolla taas kunnon kolehti itselleen.

Soroksen mukaan Eurooppaa askarruttava velkakriisi on nimenomaan euron kriisi, ei yksittäisten maiden pankkien kuten euroskeptikot ovat väittäneet.Näin siis suursijoittaja,milardööri Gerge Soros.Eli Suomeksi: Kreikan Kriisi ei ole Kreikassa,vaan EU:ssa.

Tukipaketista ei siis centtiäkään Kreikkaan,vaan kaikki EU:lle.Tässä olen nyt vuoden päivät toitottanut,että EU-kusettaa.Olisko aika uskoa itse herra suursijoittajaa.Oliskohan niillä Kreikkalaisilla kenties joku syy mellakointiin ??.

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

Kyllä, Kreikkalaisilla on todellakin syy mellakointiin. Ovat myymässä valtion yhtiöitä ja omistusta, eli syventämässä Kreikan ongelmia. Kreikka pitäisi irroittaa emusta ja saneerata kuntoon. Aivan kuin mitä tehdään ongelmayrityksissä, yritetään pelastaa hyvä/toimiva liiketoiminta, ja annetaan velkojien kärsiä (osa) tappioita.

Käyttäjän Hermits kuva
Tomi Virtovuo

Mertsillä tuntuu tietoa riittävän. kiinnostas tietää mitä britit hyötyy EU:sta ja mitkä ovat Saksan heikot kohdat kun otetaan koko heidän systeeminsä huomioon?

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

"mitä britit hyötyy EU:sta..."

- Ne sisämarkkinta, ne tullisuojatut sisämarkkinat. Eikä tarvitse olla edes automaattitakaajana/lainoittajana.

"mitkä ovat Saksan heikot kohdat kun otetaan koko heidän systeeminsä huomioon?" - Tähän en pysty vastaamaan.

Itse olen kiinnostunut erityisesti siitä, miten voimme luoda uutta hyvinvointia viennin avulla. Tämä on Suomen selviytymisen kannalta ehdoton ykkösprioriteetti. On pystyttävä vastaamaan nousevien talousmahtien, BRICS-maiden eli Brasilian, Venäjän, Intian, Kiinan ja Etelä-Afrikan vientistrategioiden haasteisiin. BRICS-maissa asuu 40 prosenttia maailman ihmisistä.

Käyttäjän Hermits kuva
Tomi Virtovuo

Ilmapiiri on vain täällä Suomessa muuttunut melko EU-vastaiseksi. Jo 1990-luvulla "Tuhoutui" paljon työvoimaa ihmisiltä alkaa mennä usko työntekoon kun aina vaan syydetään fyrkkaa muualle vaikka omassa maassakin olis vaikka mitä parantamisen varaa. Suomen kannalta varmaan Venäjä ja Kiina tärkeimmät kauppakumppanit. Etelä-afrikka? Vaikka siellä on niitä kultakaivoksia on maassa paljon ongelmia. mm. Maailman ehkä korkeimmat Hiv-tilastot ja paljon väkivaltaa ja muita ongelmia. Eikö Suomi tulis paremmin toimeen ilman EU:ta?

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

"Ilmapiiri on vain täällä Suomessa muuttunut melko EU-vastaiseksi."

- EU:n näkisin itse löyhän vapaakauppaliiton kaltaisena mieluusti. Mallia voisi ottaa esim. NAFTASTA (Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus), joka on Kanadan, Meksikon ja Yhdysvaltain välinen vapaakauppasopimus. Tosin tätäkin soppimusta on kritisoitu koska se siirtää työpaikkoja Meksikoon.

"Suomen kannalta varmaan Venäjä ja Kiina tärkeimmät kauppakumppanit."

- Ehdottomasti myös Intia. Intian on ennustettu seuraavina vuosikymmeninä nousevan Kiinan ja Yhdysvaltoijen rinnalle kolmanneksi talousveturiksi. Intiassa myös väestö kasvaa tänä aikana 430 miljoonalla hengellä. Intia kuuluu myös SAARC (South Asian Association for Regional Cooperation)maihin, joissa jo nyt asuu yli 1,6 miljardia ihmistä.

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

Suomen valtion velkaantuminen jatkuu edelleen lähes 10 miljardin euron vuosivauhtia. Valtiontalouden kahdentoista kuukauden alijäämä oli valtiokonttorin kuukausikatsauksen mukaan kesäkuun lopussa hieman yli 9,6 miljardia euroa.

http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Suomi+velkaantuu...

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

Velkakellon mukaan Suomen valtio on velkaa n. 81,3 miljardia euroa tänään. Sinun osuutesi tästä on n. 15.145 euroa.

Tähän tulisi sitten vielä lisätä lainat ja takaukset yms. Eduskunnan ja Suomen Pankin myöntämät. Ja myös korot. Tarkkaa summaa näistä kaikista yhteensä ei taida kovin monella olla tiedossa?

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

Valtion velat kasvoivat alkuvuonna 2,5 miljardilla
16.5.2012 12:00 | 6 |
STT

Suomen valtion velat kasvoivat valtiokonttorin keskiviikkona julkistaman kuukausitilinpäätöksen mukaan huhtikuussa kokonaisuudessaan 87,3 miljardiin euroon. Velat kasvoivat alkuvuonna 2,5 miljardia euroa eli noin kolme prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta.

Valtionvelka pysyi huhtikuussa edellisvuoden tasolla. Se oli kuun lopussa 79,8 miljardia euroa. Jokaista suomalaista kohti valtionvelkaa oli 14 759 euroa. Muuta velkaa valtiolla oli kuukausikatsauksen mukaan 7,5 miljardia euroa.

Valtiontalouden alijäämä ilman sijoituksia laski 3,2 miljardiin euroon. Valtion menot nousivat 19,1 miljardiin euroon ja tulot 15,9 miljardin euroon. Ne kasvoivat 5 ja 7 prosenttia edellisvuodesta.

Veroja ja veroluonteisia tuloja valtio keräsi tammi–huhtikuussa 13,1 miljardia euroa. Verotulot nousivat 11 prosenttia suuremmiksi kuin vuosi sitten.

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

Taloussanomat

9.8.2012 17:27

Suomen valtiolla on nyt velkaa Suomen Rahatiedon Taloussanomille keräämien tietojen mukaan 84 686 miljoonaa euroa eli noin 84,7 miljardia euroa.

Velka kasvoi viime kuussa 1 491 miljoonaa euroa. Ensi vuonna Suomen valtio velka kiipeää reilusti uudelle kymmenluvulle.

Valtionvarainministeriön (VM) alkuviikosta julkistama budjetti on 6,6 miljardia alijäämäinen. Kaiken kaikkiaan VM ennustaa, että budjettitalouden velka kiipeää ensi vuonna noin 95 miljardiin euroon.

Viime vuoden heinäkuusta velka lisääntynyt runsaat 10 miljardia. Suomen valtiolla on velkaa tällä hetkellä asukasta kohden noin 15 600 euroa.

Toimituksen poiminnat