MERTSI LANKI "Pyrkimys oikeamielisyyteen tuottaa mielenrauhan"

Juha Sipilä, millainen johtaja olet?

Juha Sipilä, millainen johtaja olet? Oletko asiantuntija, innostaja vaiko visionääri -johtaja? Olet entinen yritysjohtaja, sen me tiedämme.

Johtaminen. Mitä itse asiassa sana johtaminen tarkoittaa? Sähköjohto johtaa sähköä ja vesiputket johtaa vettä? Sanan ”johtaminen” saloihin päästään kun otetaan tarkasteluun ne kolme englannin kielistä johtajaa tarkoittavaa sanaa, jotka alati esiintyvät alan kirjallisuudessa: Manager, Leader ja Director.

Alkuperäiset sanat on johdettu sanoista:

To Manage(er)

To Lead(er)

To Direct(or)

Manageri on johtaja joka saa asiat rullaamaan

Management by perkele. Näin on kuvattu suomalaista johtamista. Manager-johtaja on johtaja, joka saa asiat rullaamaan. Managerilla pysyy ”langat hyppysissä”. Hänen johtamassaan yrityksessä atk toimii, tuotanto on ajantasalla ja myynninseuranta tehokkaasti käytössä. Projektipäällikkö on myös manager-johtaja.  Vertaan usein valmennuksissani manager-johtajaa jonglööriin, jolla pysyvät pallot ilmassa. Huippu-jonglööri pystyy pitämään viittä-kuutta palloa yhtäaikaisesti ilmassa, aloittelija tuskailee vielä kolmen pallon kanssa.

Innostava ja kannustava visio on leadershipin ydin

Leader -johtaja saa organisaation innostumaan ja osaa rakentaa organisaatiolle innostavan ja kannustavan vision. Leaderi  osaa sytyttää johtoryhmässä ja työntekijöissä tekemisen palon. Leaderi ymmärtää kuinka käyttää asennemotivaatiota ja on hyvin kiinnostunut ihmisistä. Leader-johtaja rakentaa yrityksen visiosta toimivan strategian ja jalkauttaa strategiaa jatkuvasti innostamalla ja kannustamalla organisaatiota.

Osaa fokusoida oleelliseen

Director-johtaja osaa nähdä oleellisen, eli ns. punaisen langan. Hän ymmärtää mikä on yrityksen kannalta tärkeää juuri nyt: Tänä vuonna, tässä kuussa, tällä viikolla. Hän ymmärtää mihin ympärillä oleva maailma on menossa, mitä asiakkaat tarvitsevat ja mitä kilpailijat tekevät. Director-johtaja ei luule mitään, eikä oleta, hän on jatkuvasti läsnä ajatuksissaan ja ajan hermolla. Yrityksellä voi olla kymmeniä tuhansia motivoituneita ja osaavia työntekijöitä ja satoja huippujohtajia, mutta jos yrityksen ylätasolla ei ole Director-johtamistaitoa, löytää yritys jonain päivänä itsensä ”väärästä metsästä, jossa ei ole puolukoita” – yrityksen tuotteet eivät enää menesty markkinoilla. Eli, lyhyesti director-johtaja osaa fokusoida oleelliseen.

Huippujohtaja on siis näitä kaikkia, manageri, leaderi ja directori, yhtä aikaa.

Juha Sipilä, millainen johtaja Sinä olet? 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Juha Sipilä on todennäköisesti (ja onneksi) Suomen pääministeri ja sen tuleva johtaja, eikä mikään manager, leader saatikka director....

"Leadership", hohhoijaa. Govorite po-finski?

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

Suomalaiset johtajat ovat perinteisesti pitkälti "manageri" johtajia, eli insinöörijohtajia. Leasdership loistaa poissaolollaan. Sipilä on myös insinööri. Presidentti Niinistö on omaksunut jonkin verran leadership johtamista. Ex. pääministeri Katainen yritti leadership johtamista, ja uskoi itse pystyvänsä johtamaan six packiä. Kun ei osannut, masentui.

Toimituksen poiminnat